Bosch vaatwasser storing

Een Bosch vaatwasser storing kan erg vervelend zijn, vooral als je net een grote lading vaat hebt die gewassen moet worden. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als er een storing is met je Bosch vaatwasser, enkele bekende modellen van het merk met typenummers, en de verschillende foutcodes die kunnen optreden en wat ze betekenen.

Wat te doen bij een Bosch vaatwasser storing

Als je te maken hebt met een Bosch vaatwasser storing, is het belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak van de storing is. Dit kan je doen door de foutcode op het display van de vaatwasser te controleren. Deze foutcodes geven je een indicatie van het probleem, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar een oplossing. In sommige gevallen kan je het probleem zelf oplossen, maar in andere gevallen is het verstandig om een professionele monteur in te schakelen.

Voordat je de foutcode controleert, is het verstandig om eerst de stroomtoevoer naar de vaatwasser te controleren. Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit en of er geen zekering is gesprongen. Als dit in orde is, kan je verder gaan met het controleren van de foutcode.

Bekende Bosch vaatwasser modellen en typenummers

Bosch heeft een breed scala aan vaatwassers in hun assortiment, variërend van vrijstaande modellen tot volledig geïntegreerde inbouwvaatwassers. Enkele bekende modellen en typenummers zijn:

  • Bosch Serie 2: SMS25AW00N (vrijstaand), SMV25AX00N (inbouw)
  • Bosch Serie 4: SMS46IW00N (vrijstaand), SMV46IX00N (inbouw)
  • Bosch Serie 6: SMS68TW00E (vrijstaand), SMV68TX06E (inbouw)
  • Bosch Serie 8: SMS88TI36E (vrijstaand), SMV88TX36E (inbouw)

Deze modellen kunnen verschillende functies en specificaties hebben, maar de manier waarop ze werken en de foutcodes die ze weergeven zijn over het algemeen vergelijkbaar.

Foutcodes bij Bosch vaatwassers en hun betekenis

Bij een Bosch vaatwasser storing kunnen er verschillende foutcodes op het display verschijnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende foutcodes en hun betekenis:

E01, E02, E03, E04, E05

Deze foutcodes duiden op een probleem met de verwarmingselementen van de vaatwasser. Dit kan betekenen dat het verwarmingselement defect is, of dat er een probleem is met de aansturing ervan. In dit geval is het verstandig om een monteur in te schakelen.

E06

Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de deursluiting. Controleer of de deur goed sluit en of er geen vuil of voorwerpen in de weg zitten. Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat de deursluiting vervangen moet worden.

E09

Deze foutcode duidt op een probleem met de waterverwarming. Dit kan betekenen dat het verwarmingselement defect is, of dat er een probleem is met de aansturing ervan. In dit geval is het verstandig om een monteur in te schakelen.

E15

Deze foutcode geeft aan dat er water in de bodemplaat van de vaatwasser is gedetecteerd. Dit kan duiden op een lekkage. Controleer de slangen en aansluitingen op lekkages en repareer of vervang indien nodig. Als het probleem aanhoudt, is het verstandig om een monteur in te schakelen.

E22, E24, E25

Deze foutcodes duiden op een probleem met de afvoer van de vaatwasser. Controleer of de afvoerslang niet geknikt of verstopt is en of het filter in de bodem van de vaatwasser schoon is. Als het probleem aanhoudt, kan het zijn dat de afvoerpomp defect is en vervangen moet worden.

E31

Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de turbidity sensor, die de helderheid van het water meet. Dit kan betekenen dat de sensor vervuild of defect is. In dit geval is het verstandig om een monteur in te schakelen.

Conclusie

Een Bosch vaatwasser storing kan verschillende oorzaken hebben, variërend van een defect verwarmingselement tot een verstopte afvoer. Door de foutcode op het display te controleren, kan je gericht op zoek gaan naar een oplossing. In sommige gevallen kan je het probleem zelf oplossen, maar in andere gevallen is het verstandig om een professionele monteur in te schakelen. Door goed onderhoud en regelmatige reiniging van je Bosch vaatwasser kan je veel storingen en problemen voorkomen.