Etna vaatwasser storing

Een Etna vaatwasser storing kan erg vervelend zijn en het is belangrijk om te weten wat je moet doen als er een probleem optreedt met dit merk vaatwasser. In dit artikel bespreken we een aantal bekende modellen van het merk Etna, met typenummers, en de verschillende foutcodes die kunnen optreden bij een Etna vaatwasser storing. We geven ook advies over wat je kunt doen om de storing te verhelpen of te voorkomen.

Bekende modellen van Etna vaatwassers

Etna is een Nederlands merk dat al meer dan 160 jaar bestaat en staat bekend om zijn kwalitatieve en betrouwbare keukenapparatuur, waaronder vaatwassers. Enkele bekende modellen van Etna vaatwassers zijn:

 • Etna VWV648ZIL: een volledig geïntegreerde vaatwasser met energieklasse A+++ en een geluidsniveau van 44 dB.
 • Etna VWV642ZIL: een volledig geïntegreerde vaatwasser met energieklasse A++ en een geluidsniveau van 44 dB.
 • Etna VWT349WIT: een vrijstaande vaatwasser met energieklasse A++ en een geluidsniveau van 49 dB.
 • Etna VWT349ZIL: een vrijstaande vaatwasser met energieklasse A++ en een geluidsniveau van 49 dB.

Foutcodes bij een Etna vaatwasser storing

Wanneer er een storing optreedt bij een Etna vaatwasser, kan het apparaat een foutcode weergeven. Deze foutcodes geven aan wat het probleem is en kunnen je helpen bij het oplossen van de storing. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende foutcodes bij een Etna vaatwasser storing en wat ze betekenen:

 • Foutcode E1: Probleem met de watertoevoer. Controleer of de kraan openstaat en of er geen knik in de toevoerslang zit.
 • Foutcode E2: Probleem met de waterafvoer. Controleer of de afvoerslang niet verstopt of geknikt is en of het filter schoon is.
 • Foutcode E3: De vaatwasser wordt niet goed warm. Dit kan duiden op een probleem met het verwarmingselement of de thermostaat.
 • Foutcode E4: Overstroming in de vaatwasser. Controleer of er lekkage is en of het apparaat waterpas staat.
 • Foutcode E5: Probleem met de niveausensor. Dit kan duiden op een defecte niveausensor of een probleem met de bedrading.
 • Foutcode E6: Probleem met de temperatuursensor. Dit kan duiden op een defecte temperatuursensor of een probleem met de bedrading.
 • Foutcode E7: Probleem met de turbidity sensor. Dit kan duiden op een defecte turbidity sensor of een probleem met de bedrading.
 • Foutcode E8: Probleem met de motor. Dit kan duiden op een defecte motor of een probleem met de bedrading.
 • Foutcode E9: Probleem met de deurvergrendeling. Controleer of de deur goed sluit en of het slot niet beschadigd is.

Wat te doen bij een Etna vaatwasser storing

Wanneer je te maken krijgt met een Etna vaatwasser storing, is het belangrijk om eerst te kijken of je het probleem zelf kunt oplossen. Hieronder geven we enkele tips voor het verhelpen van veelvoorkomende problemen:

 1. Controleer de stroomvoorziening: Zorg ervoor dat de vaatwasser goed is aangesloten op het elektriciteitsnet en dat er geen problemen zijn met de zekeringen of stroomonderbrekers.
 2. Controleer de watertoevoer en -afvoer: Zorg ervoor dat de kraan openstaat, de toevoer- en afvoerslangen niet geknikt zijn en het filter schoon is.
 3. Controleer de deur: Zorg ervoor dat de deur goed sluit en het slot niet beschadigd is.
 4. Reset de vaatwasser: Schakel de vaatwasser uit, wacht enkele minuten en schakel het apparaat weer in. Dit kan soms helpen om kleine storingen te verhelpen.
 5. Controleer de foutcode: Als er een foutcode wordt weergegeven, zoek dan op wat deze betekent en probeer het probleem op te lossen.

Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, is het verstandig om contact op te nemen met de klantenservice van Etna of een erkende monteur in te schakelen. Zij kunnen je verder helpen bij het verhelpen van de storing en eventueel onderdelen vervangen indien nodig.

Preventie van Etna vaatwasser storingen

Om storingen aan je Etna vaatwasser te voorkomen, is het belangrijk om het apparaat goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. Hieronder geven we enkele tips om je vaatwasser in goede conditie te houden:

 1. Reinig het filter regelmatig: Het filter vangt etensresten op en voorkomt dat deze in de afvoer terechtkomen. Maak het filter minstens één keer per maand schoon om verstoppingen te voorkomen.
 2. Reinig de sproeiarmen: De sproeiarmen zorgen voor een goede verdeling van het water in de vaatwasser. Verwijder regelmatig de sproeiarmen en maak ze schoon om een optimale werking te garanderen.
 3. Gebruik de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel: Te veel of te weinig vaatwasmiddel kan leiden tot een slecht wasresultaat en storingen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel.
 4. Voer regelmatig een onderhoudsbeurt uit: Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor vaatwassers om kalkaanslag en vetophopingen te verwijderen. Voer deze onderhoudsbeurt minstens één keer per drie maanden uit.
 5. Laad de vaatwasser op de juiste manier in: Zorg ervoor dat de vaat goed verdeeld is en dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien. Voorkom overbelading, aangezien dit kan leiden tot een slecht wasresultaat en storingen.

Door je Etna vaatwasser goed te onderhouden en regelmatig te reinigen, verklein je de kans op storingen en verleng je de levensduur van het apparaat. Mocht je toch te maken krijgen met een Etna vaatwasser storing, volg dan de tips in dit artikel om het probleem op te lossen of schakel een erkende monteur in voor hulp.