Smeg vaatwasser storing

Een Smeg vaatwasser storing kan erg vervelend zijn, vooral als je net een grote stapel vaat hebt die gewassen moet worden. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als er een storing is met je Smeg vaatwasser, enkele bekende modellen van het merk met hun typenummers, en de verschillende foutcodes die kunnen optreden en wat ze betekenen.

Wat te doen bij een Smeg vaatwasser storing

Als je te maken hebt met een Smeg vaatwasser storing, is het belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Dit kan je doen door de foutcode op het display van de vaatwasser te controleren. Deze foutcodes geven je een indicatie van het probleem en helpen je bij het oplossen ervan. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende foutcodes en hun betekenis.

Voordat je echter aan de slag gaat met het oplossen van het probleem, is het belangrijk om eerst de stroomtoevoer naar de vaatwasser uit te schakelen. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of de zekering in de meterkast uit te schakelen. Hiermee voorkom je mogelijke elektrische schokken tijdens het werken aan de vaatwasser.

Bekende Smeg vaatwasser modellen en typenummers

Smeg is een Italiaans merk dat bekend staat om zijn stijlvolle en kwalitatief hoogwaardige keukenapparatuur. Ze bieden een breed scala aan vaatwassers, variërend van vrijstaande modellen tot volledig geïntegreerde inbouwvaatwassers. Enkele bekende Smeg vaatwasser modellen en hun typenummers zijn:

  • Smeg ST2FAB: een vrijstaande vaatwasser met een retro design, verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Smeg STFAB: een vrijstaande vaatwasser met een jaren ’50 design, verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Smeg STP364: een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een capaciteit van 13 couverts.
  • Smeg STP222: een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een capaciteit van 9 couverts.
  • Smeg STA644: een half geïntegreerde inbouwvaatwasser met een capaciteit van 13 couverts.

Smeg vaatwasser foutcodes en hun betekenis

Smeg vaatwassers kunnen verschillende foutcodes weergeven op het display om aan te geven wat er mis is met het apparaat. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende foutcodes en hun betekenis:

Foutcode E1

Deze foutcode duidt op een probleem met de watertoevoer. Controleer of de kraan openstaat en of er geen knik in de toevoerslang zit. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat het inlaatventiel defect is en vervangen moet worden.

Foutcode E2

Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de waterafvoer. Controleer of de afvoerslang niet verstopt of geknikt is. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat de afvoerpomp defect is en vervangen moet worden.

Foutcode E3

Deze foutcode duidt op een probleem met de verwarmingselementen van de vaatwasser. Controleer of de verwarmingselementen goed functioneren en of er geen kortsluiting is. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat het verwarmingselement of de thermostaat vervangen moet worden.

Foutcode E4

Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de temperatuursensor. Controleer of de sensor goed is aangesloten en of er geen beschadigingen zijn. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat de temperatuursensor vervangen moet worden.

Foutcode E5

Deze foutcode duidt op een probleem met de waterverdeling in de vaatwasser. Controleer of de sproeiarmen niet verstopt zijn en of er voldoende water in de vaatwasser komt. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat de circulatiepomp defect is en vervangen moet worden.

Foutcode E6

Deze foutcode geeft aan dat er een probleem is met de turbidity sensor, die de helderheid van het water meet. Controleer of de sensor goed is aangesloten en of er geen beschadigingen zijn. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat de turbidity sensor vervangen moet worden.

Foutcode E7

Deze foutcode duidt op een probleem met de flowmeter, die de hoeveelheid water in de vaatwasser meet. Controleer of de flowmeter goed is aangesloten en of er geen beschadigingen zijn. Als dit niet het probleem oplost, kan het zijn dat de flowmeter vervangen moet worden.

Conclusie

Een Smeg vaatwasser storing kan verschillende oorzaken hebben, variërend van problemen met de watertoevoer tot defecte onderdelen. Door de foutcodes op het display te controleren, krijg je een indicatie van het probleem en kan je gericht aan de slag met het oplossen ervan. Vergeet niet om altijd eerst de stroomtoevoer naar de vaatwasser uit te schakelen voordat je aan de slag gaat met het oplossen van het probleem. Mocht je er zelf niet uitkomen, schakel dan altijd een professionele monteur in om verdere schade aan je vaatwasser te voorkomen.